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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  16/05/2023
Actualizado :  16/05/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Autor :  SIXTO, A.; MOLLO , A.; IBÁÑEZ, F.; PISTÓN, M.
Afiliación :  ALEXANDRA SIXTO, Universidad de la República, Facultad de Química, Grupo de Análisis de Elementos Traza y Desarrollo de Estrategias Simples para Preparación de Muestras (GATPREM), Montevideo, Uruguay; ALICIA MOLLO, Universidad de la República, Facultad de Química, Analytical Chemistry, Montevideo, Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIELA PISTÓN, Universidad de la República, Facultad de Química, Grupo de Análisis de Elementos Traza y Desarrollo de Estrategias Simples para Preparación de Muestras (GATPREM), Montevideo, Uruguay.
Título :  Inorganic contaminants (As, Cd, Pb) in peeled and whole potatoes and sweet potatoes. [Contaminantes inorgánicos (As, Cd, Pb) en papas y boniatos pelados y enteros]. [Contaminantes inorgânicos (As, Cd, Pb) em batatas e batatas-doces descascadas e inteiras]
Complemento del título :  Food technology.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, 2023, Vol.27, e1060. https://doi.org/10.31285/AGRO.27.1060 -- OPEN ACCESS.
ISSN :  2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.27.1060
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 26 May 2022; Accepted 3 Feb 2023; Published 27 Feb 2023. -- Editor: Joanna Lado, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Montevideo, Uruguay. --- Correspondence: Alexandra Sixto, alesixto@fq.edu.uy ; Alicia Mollo, amollo@fq.edu.uy -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ).
Contenido :  ABSTRACT.- Vegetables are a rich source of macro and micronutrients. Particularly, potatoes and sweet potatoes are widely consumed and are two of the most important food crops in the world. Therefore, contamination of these products due to their content of inorganic contaminants is of great concern. Considering the healthy trend of consuming these tubers and roots with their skins, which are rich in fiber and other nutrients, analysis of the whole product could provide valuable information in relation to their food safety. Therefore, the presence of arsenic (As), cadmium (Cd) and lead (Pb) in peeled and whole potatoes and sweet potatoes was studied. To do so, analytical methods were optimized and validated according to the Association of Official Analytical Collaboration International (AOAC) requirements for food analysis. Although the content of As, Cd and Pb was in most cases more than three times below the maximum allowed levels for these contaminants, the presence of Cd was detected in the samples of whole sweet potato but not in the peeled ones. The same behavior was observed for Pb in most of the sweet potato samples analyzed. This information points to the need to generate information on the whole root and tuber contaminants content, and to have analytical methods available to gather data on the occurrence of these contaminants in the whole vegetable in order to perform their risk assessment according to the consumption habits. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.... Presentar Todo
Palabras claves :  Batatas; Batatas doces; Boniatos; Contaminantes inorgánicos; Food safety; Inocuidad; Inorganic contaminants; Metais traço; Metales traza; Papa; Potatoes; Segurança alimentar; Sweet potatoes; Trace metals.
Asunto categoría :  S01 Nutrición humana - Aspectos generales
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17137/1/2730-5066-1060.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103468 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2023/27

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Treinta y Tres.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  02/06/2021
Tipo de producción científica :  Documentos
Autor :  BONILLA, O.; ZORRILLA DE SAN MARTÍN, G.
Afiliación :  OSCAR RUBEN BONILLA PIRIZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GONZALO ROBERTO ZORRILLA DE SAN MARTÍN PEREYRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Descripción del proyecto de la Unidad de Producción Arroz - Ganadería (UPAG).
Fecha de publicación :  2001
Fuente / Imprenta :  In: INIA TREINTA Y TRES. Unidad de Producción Arroz - Ganadería (UPAG): resultados 2000-2001. Treinta y Tres (Uruguay): INIA, 2001.
Páginas :  p. 2-8
Serie :  (INIA Serie Actividades de Difusión; 258)
Idioma :  Español
Thesagro :  ARROZ; GANADERIA; PRODUCCION ANIMAL; URUGUAY.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5305/1/Ad-258.pdf;sad#page=5
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Treinta y Tres (TT)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TT31217 - 1INIPL - PPUY/INIA/SAD/258/TTAd-258
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